Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Κρητικό Ίαμα από τον καθηγητή Χ.Λιονή!

Χρήστος-Λιονής

Πρόκειται για το φυσικό προϊόν με βότανα από την Κρητική γη που καταπολεμά με φυσικό τρόπο τη γρίπη. Ένας εκ των εμπνευστών του Κρητικού Ιάματος είναι ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής.

Πρόκειται για έναν από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες με κύρος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δεδομένου ότι εκτός των άλλων διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας στη Γενική Ιατρική.

Ενδεικτικό είναι ότι ερευνητικές του προτάσεις έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει δημοσιεύσει περί τα 283 άρθρα σε ξενόγλωσσα περιοδικά και 86 σε Ελληνικά περιοδικά με σύστημα κριτών.
Ο κ.Λιονής μιλά στο HealthReport.gr για τις ευεργετικές ιδιότητες του Κρητικού Ιάματος.

1. Πως δρα το κρητικό ίαμα;

To κρητικό ίαμα αξιοποιείται ήδη στην αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού (κοινού κρυολογήματος και γρίπης). Σήμερα, μελετάται η αξιοποίηση του και στην πρόληψη των λοιμώξεων αυτών καθώς και άλλων ιδιοτήτων του εκχυλίσματος των αιθέριων ελαίων που περιλαμβάνει (αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις κ.ά.) και αυτό είναι το αντικείμενο ενός νέου ερευνητικού σχεδιασμού.

2. Πότε βλέπει κανείς ανακούφιση των συμπτωμάτων;

Είναι γνωστό ότι τα αρωματικά φυτά του Κρητικού Ιάματος έχουν αντιοξειδωτική δράση με ότι αυτό σημαίνει αρκετές επιδράσεις στην υγεία και στην άμυνα του οργανισμού. Με το συγκεκριμένο σκεύασμα όμως αξιοποιούμε τη δράση τους έναντι των ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και συγκεκριμένα στη μείωση της διαφάνειας και της έντασης των συμπτωμάτων τύπου κοινού κρυολογήματος και γρίπης.

Συστήνεται να χορηγείται όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων με τη χορήγηση 2 μαλακών καψουλών τη μέρα για 7 ημέρες.

3. Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης του κρητικού ιάματος απέναντι στον ιό της γρίπης;

Δεν είναι εν πολλοίς γνωστός, υπάρχουν αρκετές υποθέσεις και συζητήσεις για την αντι-ική και αντιφλεγμονώδη δράση του.

4. Τι το ιδιαίτερο έχουν τα κρητικά βότανα σε σύγκριση με τα βότανα της υπόλοιπης Ελλάδος;

Δεν είναι στην πρόθεση των ερευνητών να συγκρίνουν ή να αντιπαραβάλλουν το Cretan Iama με άλλα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μόνο να υπογραμμίσω ότι οι συστάσεις του Κρητικού Ιάματος βασίζονται σε έρευνα (κλινική και εργαστηριακή) που έχει δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά.

5. Υπάρχουν κατηγορίες ασθενών στις οποίες το κρητικό ίαμα δε συμβάλει στη βελτίωση της υγείας τους;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για παρενέργειες ούτε και από την ανάγνωση υφιστάμενων στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Φαρμάκων για τα συγκεκριμένα αρωματικά φυτά μονογραφιών και σχετικές με τη δοσολογία και τη διάρκεια χρήσης των αρωματικών αυτών φυτών. Εντούτοις, δε συνίσταται σε έγκυες γυναίκες και παιδιά μικρότερα των 12 ετών, αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη τεκμηρίωση.

6. Θα δημιουργηθούν κι άλλα ανάλογα σκευάσματα με φυσικά συστατικά;

Είναι στα άμεσα ενδιαφέροντα της ερευνητικής ομάδας του Παν. Κρήτης (συμμετοχή του Καθ. κ. Ηλία Καστανά, Καθ. Χ. Λιονή και Καθ. κ. Γ. Σουρβίνου της Ιατρικής Σχολής, του Καθ. κ. Σ. Πυρίντσου του Τμήματος Βιολογίας) και στις προτεραιότητες της. Ήδη διεξάγονται πειραματική και κλινική εργασία στην κατεύθυνση αυτή.

7. Πόσο ωφελούνται οικονομικά οι τοπικές κοινωνίες από τη δημιουργία τέτοιων σκευασμάτων με φυσικά προϊόντα;

Η πρώτη ύλη αλλά και το extra παρθένο λάδι λαμβάνεται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης (Ε.Α.Σ.Ρ.). Μέσω της Ένωσης προωθείται η συμβολαιακή γεωργία αφού ανατίθεται έργο σε νέους αγρότες για την καλλιέργεια των πρότυπων φυτών. Με άλλα λόγια, οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

8. Τι κλινικές μελέτες έγιναν και τι αποτελέσματα έδειξαν;

Οι πρώτες κλινικές παρατηρήσεις ξεκινούν από το Σπήλι Αγ. Βασιλείου στην Κρήτη και το τοπικό Κέντρο Υγείας καθώς το ιστορικό υγείας των ηλικιωμένων και οι αφηγήσεις τους για τους συντελεστές των υγιών γηρατειών οδήγησε σε ανθρωπολογικές μελέτες σε συνεργασία με τον Καθ. κ. Jan Slikkerveer από το Παν. Leiden που κατέγραφαν την αυτόχθονη γνώση και τη σοφία των Κρητών που διατηρήθηκε από χιλιάδες χρόνια.

Οι ανθρωπολογικές μελέτες γρήγορα οδήγησαν σε εργαστηριακή έρευνα και η πρώτη αναγνώριση της αντιοξειδωτικής δράσης των αρωματικών φυτών της Κρήτης έγινε στο περιοδικό The Lancet το 1998. Η συνεργασία με τον Καθ. κ. Η. Καστανά, τον Καθ. κ. Γ. Σουρβίνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και κ. Σ. Πυρίντσο της Βιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου οδήγησε στη διατύπωση υποθέσεων για τη δράση των αρωματικών φυτών σε ιογενείς λοιμώξεις και ιδιαίτερα αυτών που προκαλούν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και της γρίπης.

Η υπόθεση αυτή ενισχύθηκε από εργαστηριακές δοκιμασίες που έγιναν από τον Καθ. κ Σουρβίνο της Ιατρικής Σχολής και έτσι οδηγηθήκαμε στην κλινική δοκιμή σε ανθρώπους με αρκετά ενθαρρυντικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό International Journal of Ethnopharmacology (2015).

Στη μελέτη συμμετείχαν 105 άτομα, 51 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (25 άντρες, 26 γυναίκες) και 54 στην ομάδα παρέμβασης (26 άντρες, 28 γυναίκες) την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2013 και Φεβρουαρίου 2014. Η μέση ηλικία των ατόμων στις δύο ομάδες ήταν παρόμοια (50.9 έτη στην ομάδα εικονικού φαρμάκου και 50.1 στην ομάδα παρέμβασης). Από τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα έπασχαν 29 άτομα (57%) στην ομάδα εικονικού φαρμάκου και 28 άτομα (52%) στην ομάδα παρέμβασης.

9. Πως επετεύχθη η συνεργασία σας με την εταιρεία Olvos Science;

Η συνεργασία μας με την Εταιρεία Olvos Science, θυγατρική της Ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Galenica, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους εμάς τους ερευνητές. Η αναζήτηση της τεκμηρίωσης και της αποτελεσματικότητας ήταν κοινή μας επιθυμία και αρχή.

Διαβάστε περισσότερα

Cretan Iama

CRETAN IAMA

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΤΕΝΤΑ Το Cretan IAMA Olvos Science αποτελεί καρπό της πολυετούς έρευνας διακεκριμένων ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης που μετουσίωσαν

Social Media

©Γ. ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. - parasiris.com

Μετάβαση στο περιεχόμενο