Πώς τα προβιοτικά μπορούν να αλλάξουν τη ζωή του παιδιού

Probiotics

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως η συμπεριφορά του παιδιού σας (τα νεύρα, η επιθετικότητα, η συστολή) μπορεί να έχει λιγότερο να κάνει με τα γονίδια που κληρονόμησε από εσάς και περισσότερο με τα «φιλικά» βακτήρια του εντέρου του; Ούτε εμείς. Ωστόσο, άρθρο των New York Times από τον επιστήμονα Mark Lyte, ο οποίος μελετά εδώ και χρόνια τα κόπρανα πιθήκων, υποστηρίζει ότι «τα μικρόβια που βρίσκονται στο έντερό μας, επικοινωνούν με το νευρικό μας σύστημα, χρησιμοποιώντας τα ίδια νευροχημικά που αποστέλλουν μηνύματα στον εγκέφαλο».

Κανείς δεν μπορεί, λοιπόν, να αμφισβητήσει τη σύνδεση εντέρου και εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, έχουν ήδη ανακαλύψει ότι οι μικρο-οργανισμοί του εντέρου, παράγουν χημικά που ρυθμίζουν τη διάθεση, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, τα οποία όχι μόνο παίζουν ρόλο στις εντερικές διαταραχές, αλλά και στη βαριά κατάθλιψη και στο άγχος. Σε άλλη έρευνα, του Πανεπιστημίου Ohio State, βρέθηκε σχέση ανάμεσα στα γαστρεντερικά βακτήρια νηπίων και σε χρόνιες ασθένειες από τις οποίες μπορεί να υπέφεραν, όπως παχυσαρκία και άσθμα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι «τα παιδιά με τους γενετικά πιο ποικιλόμορφους τύπους εντερικών βακτηρίων, εμφανίζουν πιο συχνά συμπεριφορές που σχετίζονται με την καλή διάθεση, την φιλομάθεια, την κοινωνικότητα και την πρωτοβουλία». Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν, ανεξάρτητα από το αν τα παιδιά θηλάζουν ή ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη διατροφή.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η νέα αυτή έρευνα είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Μπορεί, δηλαδή, το έντερο με τον εγκέφαλο πράγματι να συνδέονται, όμως με ποιον ακριβώς τρόπο; Τι σημαίνει να έχει κανείς υγιή βακτήρια στο έντερό του; Και πόσο άμεσα επηρεάζουν αυτά την ιδιοσυγκρασία μας;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα καλό μείγμα προβιοτικών μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την συμπεριφορά των παιδιών ηλικίας 2-3 ετών και όχι μόνο –όπως λένε, μπορεί να έχει σημαντική μακροχρόνια επίδραση σε προβλήματα όπως ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, σε 75 νεογνά δόθηκε τυχαία το προβιοτικό στέλεχος lactobacillus rhamnosus ή ένα placebo φάρμακο. Δεκατρία χρόνια αργότερα, το 17,1 % των παιδιών στο οποίο δόθηκε placebo φάρμακο, ανέπτυξε κάποια νευροψυχική διαταραχή, όπως ΔΕΠΥ ή αυτισμό, ενώ καμία -μα καμία!- τέτοια διαταραχή δεν εμφανίστηκε σε παιδιά που έλαβαν το προβιοτικό.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα με προβιοτικά στη διατροφή των παιδιών, ήδη από μικρή ηλικία (ειδικά με αυτά που περιέχουν το στέλεχος lactobacillus rhamnosus), μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαταραχών, ειδικά αυτών που κυμαίνονται στο φάσμα του αυτισμού.

Τέλος, μία ακόμα έρευνα έδειξε ότι το ίδιο στέλεχος προβιοτικών μπορεί ακόμα και να μειώσει την εμφάνιση τροφικών αλλεργιών στο παιδί, ιδιαίτερα όσων έχουν να κάνουν με ξηρούς καρπούς.

Οι έρευνες σχετικά με τον ρόλο των προβιοτικών στη γενικότερη συμπεριφορά του παιδιού και σε ενδεχόμενα προβλήματα υγείας και νευροψυχολογίας βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρόωρο στάδιο. Και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χορηγούμε στο παιδί μας συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά, αν δεν έχουμε πρώτα τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου μας. Ωστόσο, αν υπάρχει ένα συμπέρασμα για εμάς τους γονείς από τις παραπάνω έρευνες, αυτό είναι ότι καλό είναι να επιμένουμε τα παιδιά μας να καταναλώνουν τακτικά φυσικές πηγές προβιοτικών, όπως το γιαούρτι, το πόσιμο γιαούρτι, το γάλα με επιπρόσθετα προβιοτικά, το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση και το κεφίρ (ξινόγαλα). Σίγουρα δεν έχουν να χάσουν τίποτα, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανίσουν και θετικότερη συμπεριφορά γενικότερα.

Διαβάστε περισσότερα

Cretan Iama

CRETAN IAMA

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΤΕΝΤΑ Το Cretan IAMA Olvos Science αποτελεί καρπό της πολυετούς έρευνας διακεκριμένων ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης που μετουσίωσαν

Social Media

©Γ. ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. - parasiris.com

Μετάβαση στο περιεχόμενο